Повишение в цената на свинското месо ще има, но не само заради африканската чума по свинете, а и поради факта, че България по принцип, продава в Европа по-евтино, в сравнение с конкурентни страни. Това коментира Румен Караманов, собственик на няколко ферми за производство за прасета за угояване, една от които е в Бургаско.

Чумата се разраства, порази четвърти свинекомплекс - в Попина, Силистренско


„При всички случаи не може да се говори за спекулативно покачване. Това е пазар, който се определя от търсенето. А търсенето вече е много голямо, защото на пазара на свинското месо се намеси и Китай. Милиони прасета се избиха заради африканската чума и от там тръгна покачването на цените и то не само за България, а в световен мащаб“, каза Караманов, цитиран от сайта Aktualno. 

По думите му няма проблеми за потребителите по отношение на качеството. Фермерът обяснява, че хората трябва да са сигурни, че не ядат незаразено месо. Освен това, всяка една промишлена ферма прави мониторинг за наличието на вируси. Изпращат се проби от умрели животни за изследване в сертифицирани лаборатории. Два часа след това става ясно дали има зараза, категоричен е Караманов.

Румен Караманов: Трудно е за всички производители. Никой не знае какво ще стане, няма как да се прецени дали, къде и кога вирусът ще дойде на територията на фермата му.

“Трябваше да се вземат мерки отдавна, но не само от Агенцията по храните, която сега всеки обвинява. Трябва да се намесят кметовете по места и полицията, всички които имат пряко отношение към намаляването на разпространяването на проблема. Защото един ветеринарен лекар от агенцията няма как сам да влезе в частен двор и да проверява, трябва да му бъде помогнато от институциите. Мерките също трябва да се изпълняват. Има си закон и наредба, които трябва да се спазват. Лошото е, че се вкарва политика във вземането на тези мерки и в изпълнението на наредбата и законът за ветернарно медицинса дейност, намесват се и други фактори, които пречат“, посочва още животновъдът.

Фермерът заключи с думите, че според него, ако съществуващите наредби и закони се спазват, положението няма да е толкова тежко.