Заради възможно наличие на пестициди при акция на Българската гаенция по безопасност на храните (БАБХ) преди дни беше изтеглен от пазара биотахан, произведен в България, но от нидерландска сусамова суровина

Обгазиха Добрич. Отново!

От съобщението на БАБХ стана ясно, че част от суровината се преработва от родна фирма„Рад-Мар” ООД. Нареченият като опасен продук се е разпространявал в търговската верига под името „био сусамов тахан, пълнозърнест” в опаковки по 0,250 кг  и 1 кг. 

Радостин Русев, който произвежда този биотахан от 5 години излиза с контратеза на оповестеното от БАБХ и споделя пред БНР, че инспекторите от Агенцията са го проверили след сигнал от европейската система за бързо предупреждение. Проверката се наложила, защото в Ниделандия е било установено наличието на пестициди във внесен от Индия биосусам. 

"Още при влизането на суровината в границите на ЕС би следвало да са направени анализи на състава й. Доколкото разбрахме, в цяла Европа в момента има много сериозен проблем със сусам, който се изтегля от пазара, но дали това е доказано или е превантивна мярка до изчакването на лабораторни резултати, не мога да кажа", отбелязва Русев.

Той разполага с документ за качеството на получената от Нидерландия партида, нужните сертификати и митнически проверки. Смята и сам да изследва сусама, с който работи, в акредитирана лаборатория у нас.

Като най-голяма щета от медийните прояви на БАБХ по случая, Радостин Русев загубата на добра репутация за производството му. Споделя, че вече има нападки от клиенти.

До момента ние не сме получили документ, установяващ нещо нередно. Нито Агенцията по храните са ни го представили, нито имаме уведомление от нашия доставчик, че има някакъв проблем, заявява Русев.

"Самата проверка все още не е приключила. Не е ясно има или не наличие на пестициди, обаче БАБХ пуска официално съобщение до медиите, където се цитира и името на фирмата производител. Те още нямат свои доказателства в потвърждение на тезата, че този продукт е вреден. Защо, когато се спират яйца примерно от Полша, не се съобщава име на фирма? Защо в разрез на обичаната практика така целенасочено се назовава името на моята фирмата?", възмутено пита производителят.

След излизането на лабораторните резултати Радостин Русен уверява, че ще търси правата си по съдебен път.