Маркета Меншикова се отказва от живота в града и заживява със съпруга си в родното му село. Има зад гърба си няколко години работа във фирма, но вярва, че пътят й е друг. Днес Маркета е поела няколко задачи в стопанството - грижи се за производството на сирене, отговаря за настаняването на гостите и маркетинга. Наскоро едно от сирената, които произвеждат, печели наградата „Био храна на 2024 г.“ в категорията Млечни продукти. Това е поредното доказателство, че семейството е поело на прав път, научаваме от чешкия земеделски сайт ASZ.

Средната изкупна цена на суровото краве мляко за август е 0,849 лв./кг

Наградата много ни зарадва. Изглежда, че сиренето ни не е никак лошо. То е плод на труда на всеки, който има отношение към него. Тук много важни са кравите, защото млякото е единствената основна съставка, от която се прави сиренето. Голяма заслуга за нашата победа имат всички, които се грижат животните да са здрави и щастливи, както и колегите от сиренарницата, които могат да направят сиренето ни толкова добре, споделя Маркета. 

Родителите на съпруга й започват да развиват фермата през 1992 г. Оттогава насетне те произвеждат мляко. Откакто идват младите - Маркета, съпругът й, снахата и нейният съдружник, започва преработката на млякото. 

Намерих идеалното си място тук. Държим кравите да пасат навън, което не е често срещана картина в млечните ферми в наши дни. Имаме 60-70 млечни крави, което е идеалният брой за доилния робот, който закупихме преди четири години. Това ни спестява работна ръка, която трудно се намира. Съпругът ми прекара известно време в Нова Зеландия, където получи вдъхновение и много знания за управлението на пасищата, които след това приложи в нашата ферма. Казано по-просто – всеки ден на кравите се дава парче прясно пасище. Това ги мотивира да излизат, очакват с нетърпение свежата трева и ги въртим по пасищата през сезона, допълва младата жена. 

Фабриката със сирене стартират през 2011 г. 

До 2009 г. в Чешката република всъщност нямаше регулация, която на практика да позволява преработка във фермата. Това се промени само с влизането в сила на постановлението за коригиране на изискванията за малки операции. Опитът липсваше, защото предишният режим напълно премахна частното земеделие и преработката в земеделските стопанства. Вярвам, че тези, които започват сега, имат малко по-утъпкани пътища. През последните 10-15 години бяха създадени редица ферми за преработка – не само на мляко, но и на месо, плодове и др., и това е добре, казва Маркета. 

Що се отнася до администрацията като цяло, много се случва и не личи да се оправя - само се говори постоянно, оплаква се тя. 

В този контекст много често наистина ме дразни, че всичко се хвърля върху Брюксел и ЕС, а в същото време често сами ненужно подобряваме и украсяваме европейските разпоредби, споделя Маркета. 

В семейната ферма усещат как климатът се променя. Следят го и се опитват да се адаптират. За целта възстановяват пасища и засяват смески от треви, които задържат влагата в почвата. 

От няколко години имат сертификат за биологично земеделие. Искат да дадат възможно най-добрата среда на своите животни и да използват модерни технологии. Преходът не е труден, но е имало лек поколенчески спор. 

Смятаме че, има смисъл от биологично земеделие и че е нормално. Не е нормално, че цял живот кравата е затворена и трябва да се храни на закрито. Информираността за биологичното земеделие се подобрява, виждаме го и сред нашите клиенти, особено по-младите и тези, които имат деца, казва още Маркета. 




Вижте още:

Как влияе на качеството на сиренето храненето на кравите със сорго?

Фермер: За качествено овче и козе сирене има нужда от собствен фураж

От мандра "Михалково" разкриват тайната на хубавите млечни храни