Французинът Кевин Домек приема присърце професията на производител на сирене. Той заразява със страстта си и с всички сили защитава качеството на домашно произведените френски сирена. Вярва в това, че пряката връзка с производителя е много важна. Освен това смята, че добрите сирена имат сезон, научаваме от сайта на Radio France. 

Златен медал за вкус и качество ще получат топ производителите на Събора на овцевъдите

Пролетта е истински празник за Кевин. Настъпването й означава, че се завръщат козите сирена, които са по-богати и по-вкусни благодарение на свежата трева. 

Добрите сирена имат сезон. Козето сирене не е през декември, а сега, обяснява производителят. 

Кевин Домек предпочита да говори за естествени цикли, а не за маркетинг, като казва, че дори Световният ден на сиренето не повишава продажбите. 

Времето е това, което продава. Когато вали, продаваме повече, допълва той. 

Този френски производител няма да ви подкани да дегустирате класическите сирена Комте и Ементал. Точно обратното, ще ви окуражи сетивата ви да открият по-малко известни сирена - като белгийското Herve, Arrokia от Страната на баските и дори местно отлежали млечни сирена от овче мляко. 

Страстта на Кевин към производството на сирене е привляква вниманието на ресторантьорите, които ценят качествените и редки продукти. Въпреки това той признава, че сиренето остава подценено в кетъринг индустрията: 

Това е професия. Имате нужда от добри хладилници, време и прецизност. 
 



Вижте още:

Детето, което не израсна във ферма, но стана фермер

Производител на сирене: Кравите трябва да са навън и да пасат

Фермер: За качествено овче и козе сирене има нужда от собствен фураж

Подкрепете независимата журналистика