Когато земята стане много суха и й се качи температурата, тогава маслото излиза от корените и се качва в семената. Проблемът е, че времето е неравномерно – два-три дни е слънце, после вали и заради това е студено.
 
 
Земята не може да изсъхне и в момента за жалост жънем на мокра земя. Но лавандулата вече преминава, прецъфтяла е и се притеснявам, че няма да мога да я събера. Това каза за Фермер.БГ Пламен Сираков, биопроизводител на лавандула. Неговите насаждения са в Пазарджишко. 
 
„Тази година съм на принципа по-добре нещо да взема, отколкото нищо“, отбеляза производителят. 
По думите му тази година доста е паднал рандеманът на маслото в сравнение с предходната, а пък и при биологичното производство добивите са доста по-малки. 
 
„Като цяло миналата година имах около 2,5 кг/дка, а тази година в момента жънем при 1 кг до 1,5 кг/дка. Но не смея да си прави планове за идните дни заради времето“, каза Сираков. 
 
Всички негови колеги са в абсолютно същата ситуация. Дори колега му се оплакал, че е получил 500 грама/дка. 
„Опитахме се само един ден да работим и резултатите са отчайващо лоши. Чакаме да спре да вали, но не му се вижда края. Гледам полето – почерняло е всичко и не може да се прибира. При всички случаи нещата ще са съвсем различни от очакванията. Очакваше се свръх реколта. Жътвата е належаща, но не се получава нищо. Няма масло“, каза от своя страна Веселина Ралчева, която също отглежда лавандула. 
 
Разходите за торове и препарати, особено за биологичното производство,може дори да не бъдат покрити, притесняват се стопаните. 
Според Пламен Сираков хората, произвеждащи лавандула, са имали много високи очаквания за тази година на базата на резултатите от миналата. 
 
Снимка: Пламен Сираков
 
„Цените миналата година много се качиха, но тогава имаше много добър добив – и като качество, и като количество. И съответно имаше търсене, което покри голямото производство и предлагане. Тази година се очаква да се задържи нивото на търсене, но предлагането ще е доста по-ниско, заради по-ниския рандеман. Което по чисто пазарна логика би следвало да доведе до поддържане най-малко на миналогодишните цени“, коментира Сираков. 
 
За хората, които поддържат биологично качество и държат на добрите показатели, а също и успеят да ги достигнат на база на дъждовете, ще могат да продават на добри цени, смята производителят. 
 
Но това ще зависи от факторите като глобален добив, качество и търсене. Относно конкуренцията – Франция, която е от големите производители тази година също пострада от доста дъждовно време и едва ли ще има добри добиви. 
 
„Започнаха да се правят нови насаждения в Румъния и Гърция. При гърците е по-топло и те може би ще изкарат някаква продукция, но със сигурност са с доста по-малко насаждения на фона на България и Франция. От друга страна румънците, които нямат подходяща почва за лавандула, ще правят добиви и ще подбиват цени, защото каквото и количество да изкарат, те ще искат да го продадат и съответно ще са склонни да се го направят на по-ниска цена“, анализира ситуацията производителят. 
 
Има слаба вероятност да се получи проблем при лавандулата, какъвто стана с розите, смята той. 
„Сходен, но не с такъв мащаб, защото лавандуловото масло е доста по-масово използвано. А и е далеч по-достъпно като цена. Реално насажденията в България се увеличиха многократно. Може да се получи проблем през следващата или през по-следващата година, тъй като цената неизбежно няма да се задържи по този начин, когато бъдат пуснати новите количества, които едва ли ще бъдат масово с добро качество. Ако се беше задържало добро време, това щеше да се случи още тази година“, коментира Сираков.