Няма как да си от Садово и да не се занимаваш с отглеждането на садовски фъстъци. Петър Точев е един от тези земеделски производители, които не изневеряват на традициите. На площ от 50 до 100 дка в зависимост от сеитбообращението той залага на селектираната в района култура.

Фъстъците са поредната култура, зарязана да се носи по течението

Фермерът предпочита да използва по-ранни сортове, за да избегне опасността от силен дъждовен сезон. Такава е тенденцията и при неговите колеги в землището на Садово.

„Времето е голям фактор. При един дъжд миналата година 50% от стоката остана в земята. Затова сортовете, които отглеждаме, са ранни. Една част са създадени в Института в Садово, а друга – в Семенарска къща „Садово“, споделя той. 

През годините инвестициите са главно в техника – трактори, сеялки, култиватори. Целта му е да не зависи от работната ръка. Преди сеитба нивите се третират с препарати. После се обработват с машини, продукцията се вади механизирано. 

„За съжаление, комбайните не са по джоба на всеки. Инвестицията отива към 100 000 лв. Малко хора могат да си я позволят. В района имаме десетина комбайна, които са достатъчни да приберат продукцията от полето. Разбира се, може да се купи и втора употреба, но най-важното е този, който я купува, да има техническа мисъл“, категоричен е Точев.

И тук проблемът с липсата на механизатори е осезаем. Според фъстъкопроизводителя тази професия е на изчезване. Старите кадри искат да предадат щафетата, но няма на кого – на младежта много не й се занимава с работа на полето.

Неговата стихия е търговията на прибрания от полето садовски фъстък. Разполага със собствена пекарна и преработва както собствена продукция, така и на колеги от района. Продава в собствени обекти във Варна и в магазинната мрежа на община Садово.

„Потребителите харесват садовския фъстък и го купуват. Но малко хора го разпознават. Пускайки китайския червен фъстък на пазара, много търговци казват, че е български. Това е проблем“, жалва се Точев.

Въпреки трудностите обаче фъстъкопроизводителят не смята да се отказва, дори апелира повече земеделци да се пробват с отглеждането на фъстъци.

"Това е една прекрасна култура. При нея не се изисква, като я изкараш от земята, да я продадеш веднага. Може да стои на склад цяла година и да продаваш, когато имаш нужда от пари. Макар че нуждите за пари са винаги големи“, заключава с усмивка Петър Точев.