Продуктите от бял трън имат сериозно участие във фармацефтичната индустрия, но не само, а култивирането му може да се окаже успешен земеделски бизнес. Отглеждането му не е трудно, но има своите тънкости, разказва пред Дарик радио производителят и преработвател Христо Хубчев.

Кризата с торовете

Фирмата му работи основно за фармацията. Съставката силимарин е в основата на полезното действие на белия трън. Тя се съдържа в семената на растението, от които се правят лекарства за черния дроб. „В ядката на семената пък е маслото на белия трън, което е богато на витамин Е и Омега 3, 6, 9 мастни киселини, които регулират холестерола и кръвната захар”, подчертава Хубчев.

За дейността си той използва семена от чешки производители, а у нас създава мрежа от земеделци предимно в Северна България, които да отглеждат културата. „Ние сключваме договори с тях за култивираното отглеждане на белия трън. Избрали сме този район, защото почвата е по-хубава, а климатът по-благоприятен”, обяснява производителят.

Христо Хубчев: Тънкостите в отглеждането на бял трън са да се уцели времето за сеитба и жътва, когато семената са във фаза на зрялост. Сеитбата в Северна България е около 10-15 март, а около 10-15 юли започва жътвата.

Освен за фармацевтичната индустрия Хубчев произвежда филтрирано и нефилтрирано масло и брашно от бял трън. „Филтрираното е идеално за директна консумация и като заместител на слънчогледовото олио и зехтина в салати и студени ястия. Нито един от продуктите ни не подлежи на термична обработка. Нефилтрираното масло представлява най-общо смеска от маслото и брашното и е по-щадящо стомаха”, споделя още производителят.