Изкупуваме орехи от трима биологични производители от Централна България. За съжаление, няма големи количества на биологична продукция. В нашия случай обаче това не е проблем, защото капацитетът ни не е голям, коментира Христо Ваташки, съосновател на фирма за производство на биоорехово масло, за Агри.БГ.

От първия декар до затворения цикъл биопроизводство на лешници и орехи

Неговата фирма е сред 19-участници, които представят страната ни на международното изложение Зелена седмица 2020 в Берлин. Идеята за производство на масло от биоорехи идва година по-рано от посещение на един друг форум, във Франция.

„Там разбрахме за орехово масло, което се произвежда по стара френска рецепта. Взехме идеята и я пренесохме в България. Стартирахме проекта миналата година, а производството отвори едва преди три месеца. Веднага пуснахме документи за биосертификация и вече сме официални производители на биоорехово масло и брашно“, радва се Ваташки. 

Производството е изнесено в Плевен, а търговският офис се намира в София. В момента продукцията се реализира само в столицата – в голяма хранителна верига и в по-малки магазини, където продавачът има директен контакт с клиента.

„Произвеждаме според търсенето. Не държим складови наличности. Можем да произвеждаме хиляда литра масло на месец, което е изключително малко в масления бизнес. Там се вадят тонове на денонощие“, изчислява преработвателят. 

Ваташки: „Рандеманът ни е 30–40%, тоест от един килограм орехи може да се изкара 300–400 мл олио.“ 

Засега той няма планове да прави собствени насаждения, а по-скоро да разработва друг вид масла и брашна от ядки и семена – например ленено, кедрово. 

„При нас всичко се прави на ръчна преса и отнема много време – например за литър масло е нужен един час. Понеже технологията ни е много скъпа, трябва да търсим скъпи продукти, за да е обосновано производството. Може да правим и шарлан от семки, но няма как, ако го продаваме на 2 лв., не ни излизат сметките“, обяснява предприемачът.

Уникалното при неговите продукти е, че суровината се преработва на дъбова преса. Маслото не се загрява и не контактува с метал. Така то не се окислява и аминокиселините и витамините се запазват изцяло. Не добавят стабилизатори или консерванти, затова и срокът на годност е едва шест месеца.