Обезщетения от 100-200 лв./дка няма да стигнат доникъде. Производителите трябва да бъдат компенсирани на пазарен принцип. Това е мнението на биопроизводителят Христо Бакалов от Пловдивско.

Готови ли сте за проверки на пасищата?

Христо е един от многото пострадали тежко производители от градушката, която падна в Пловдив. Неговото стопанство се намира в района между селата Главатар и Ръжево Конаре. Младият производител обработва 340 дка с малини и 100 дка с биотикви.

“Ние сме точно в района, където всъщност облака не беше обработен. Затова и имаме доста големи поражения по продукцията. Състоянието и на малините, и на тиквите е много лошо.

При тиквите, които отглеждаме за детски пюрета и са изцяло био, пораженията са на 100%. При малините обаче е малко по-трудно да се прецени точния процент, но и те са много засегнати”, коментира пред Агри.БГ Бакалов.

Според него трябва да се направи оценка на добивите и едва след това производителите да се компенсират и то по пазарни цени.

Министър Христо Бозуков обеща, че ще минават комисии за оценка на щетите, но точно какви ще са обезщетенията така и не каза. Трябва да се има предвид обаче, че компенсации  от 100-200 лв./дка не са доникъде. Идеята е, че производителите трябва да се обезщетят на пазарен принцип. Да се направи оценка на добивите, защото нищо друго няма да е работещо. Ако се платят семена и торове по фактури и се дадат по 100-200 лв./дка, няма как тези средства да компенсират тази човешка грешка”, категоричен е той.

В района има три площадки за борба с градушката. Въпреки това пораженията са налице.

“В района имаме големи индустриални полета. Ние сме земеделски район, в който са вложени милиони левове в продукция. Ако ние като инвеститори и производители знаехме, че един път ще се стреля, а друг не - надали някой щеше да направи тази инвестиция”, смята Бакалов.

По думите му, въпреки човешката грешка, той не обмисля поставянето на своя система за борба с градушките.