Истинската кюстендилска череша излиза след 10-15 юни, твърди Красимир Мазнев, производител от района на крайграничния град. Той и семейството му отглеждат 120 дка череши и 50 дка сливи край селата Таваличево и Суволяно. Стопанството си изграждат с кредити и развиват с подкрепата на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Стопанин: Вносни череши изместват българските на пазара

Тази година реколтата ще е средна като количество и добра като качество, смята младият земеделец. Изкупните цени обаче са много ниски. Производителите традиционно срещат и проблеми с реализацията и работната ръка. Оособено тази година, когато градът е скован от епидемията от COVID-19.

Добрата череша е тази, за която полагаш добра грижа, а градините са като децата, смята Красимир Мазнев. Повече за стопанството, черешобера в Кюстендил и тазгодишната реколта вижте във ВИДЕОТО.