Към 3 декември 2015 г. при повечето от основните пролетници - зеленчукови култури като домати, картофи, пъпеши и дини се отчита по-ниска продукция спрямо същия период на 2014 г. Понижението е с между 8% и 24%, най-чувствително при дините. Това сочи Оперативен анализ за основни земеделски култури, изготвен от МЗХ. 
 
От друга страна, производството на пипер е със 17,4% над нивото отпреди една година. В сравнение с предходната година, на този етап се отчита по-нисък среден добив от домати, дини и пъпеши и по-висок среден добив от картофи и пипер.
 
Оперативните данни към 3 декември 2015 г. сочат понижение както на средните добиви, така и на производството на повечето овощни видове спрямо същия период на 2014 г. По-значително намаление на продукцията се наблюдава при кайсии, круши и праскови (с между 17,5% и 31,1%), а по-умерено - при вишни и малини, съответно със 7% и 11,9%. 
 
Същевременно, продукцията от сливи надхвърля със 17% нивото отпреди една година, а тази от ягоди – с 14,3%. При производството на ябълки и череши също се отчита ръст, макар и слаб - съответно с 1% и 1,8%. Към този момент продукцията от винени и от десертни лозя е с близо 70% над отчетената по същото време на 2014 г., като и при двата вида лозя се наблюдават значително по-високи средни добиви.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!