Расте интересът към отглеждането на високоолеинов слънчоглед у нас. 
 
 
Семенарските компании ежегодно излизат с нови хибриди с високо съдържание на олеинова киселина, за да отговорят на търсенията на фермерите. Тенденциите от последните 4-5 години показват, че бонусите от около 10% над цената при изкупуване на маслодайната култура провокират интереса на земеделските стопани и затова те залагат на това производство. 
 
При последните поколения високоолеинови хибриди слънчоглед може да се разчита както на висок добив, така и на толерантност към мана и синя китка. Решен е и един сериозен проблем при HO-производство – пространствената изолация, разясни Георги Герджиков, представител на международна семенарска компания. 
 
„Хитът на 2019 ще бъде високоолеиновият слънчоглед. Към тази култура ще се насочат както производителите на конвенционален маслодаен слънчоглед, така и производителите на нахут, които пострадаха от липсата на пазар”, прогнозира експертът. 
 
 
„За наша радост генетиката продължава да се развива. Вече имаме високоолеинови хибриди, при които сме решили трудностите с пространствената изолация. Така земеделските стопани няма да се притесняват от близостта на полета с линолов слънчоглед. Това означава, че изискването за стриктна пространствена изолация не е абсолютно задължително и това е едно голямо улеснение за фермерите”, разкрива част от иновациите Герджиков. 
 
Над 724 000 дка със слънчоглед бяха ожънати през тази есен в Добричка област при среден добив от 300 кг/дка. Произведени са близо 218 000 тона зърно от линолов и високоолеинов слънчоглед. Площите са по-малко от обичайния обем с маслодайната култура в региона. 
 
Очакванията са през пролетта на 2019 г. да нараснат заради увеличаване на високоолеиновия сегмент. Една от причините са добивите, които пожънаха фермерите от Добруджа. „Високоолеиновите хибриди дадоха по-добри резултати от линоловите. Имаме много добро представяне в Добричка област”, коментира Красимир Коев, регионален представител на семенарска компания и добави:
 
„Анализите на слънчогледовата реколта показват не само високо съдържание на олеинова киселина, но и високо маслено съдържание”. Компанията, която Коев представлява в района на Добруджа, първа внедрява програма за високоолеиново производство, която гарантира обратно изкупуване на произведеното зърно и съответните бонуси. „Самият факт, че семената за HO-слънчоглед вече свършиха, говори за нарасналия интерес на земеделските производители”, уточни още експертът. 
 
Този вид слънчогледово масло е изключително полезно за човешкия организъм, с ниско съдържание на наситени мазнини и дълъг срок на годност. През 2019 г. в Европа също се очаква ново увеличение на площите с високоолеинов слънчоглед, сочат още прогнозите на семенарските компании.