Цена на суровото мляко от 72.00 лв./100 кг за месец януари залагат в прогнозите си от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Анализаторите предвиждат още спад в поголовието и добива в млечния сектор

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

Увеличението на Брутната селскостопанска продукция по изчисления на Националния статистически институт (НСИ) води до намаляване дела на млякото в общата продукция до 7%, въпреки че текущите стойности са нагоре, уточняват от САРА. За сравнение през 2020 г. този процент е възлизал на почти 10%. 

САРА: Физическото производство на мляко остава без промяна на годишна база, докато цените се увеличават с 3%. 

Предвижданията са производството на краве мляко у нас през 2021 г. да е 871 хил. тона, което е с 1,2% по-малко от това през 2020 г., а добитото овче мляко да спадне до 71 хил. тона, което е спад със 7%. Дългосрочните прогнози за развитието на млечното стадо са в посока намаляване на поголовието до 190 хил. до 2025 година.

„Повишените изисквания към животновъдството в следствие на Зеления пакт в ЕС и стратегия „От фермата до трапезата“ също ще оказват негативно влияние”, констатират анализаторите.

Очаква се глобално да се увеличава делът на животните, оглеждани пасищно (екстензивно).

В доклад на Европейската комисия (ЕК), представящ прогноза за развитието на земеделието в Европейския съюз (ЕС) и света, се забелязва, че биологичното производство на краве мляко може да нарасне от сегашните 3,5% до 8% през 2031 г. То трябва да отговори на по-високите екологични стандарти и да намали емисиите, включително и посредством по-бавна подмяна на млечното стадо. 

Търсенето на биологично мляко и продукти, ще бъде водено от безопасността и етични съображения, както и от здравословните му ефекти. Намалението на стадото се очаква да допринесе за намаление на емисиите на тон краве мляко с 11%, сочат анализите. 

Европейските прогнози за млечния сектор до 2031 г. показват забавяне на ръста в производството до 0,5% годишно, като през 2031 г. се очаква то да достигне 162 млн.тона. Дори с по-бавните темпове на нарастване, ЕС ще остане най-големият производител на мляко в света с дял от 30%.