Накратко:
•    Румъния очаква да прибере рекордните 10,45 милиона тона пшеница
•    Жътвата и забавянето на търговията оказват натиск върху цените

Пшеницата от страните в Европейския съюз, граничещи с Черно море, се търгува по-евтино от тази на конкурентите в западна Европа, тъй като високите прогнози за добив в региона съдействат за понижаване на цените.

„Пшеницата от тези държави, включително Румъния и България, е по-евтина, отколкото от големите производители Франция и Русия“, коментират анализаторите на UkrAgroConsult.

Въпреки това, експортните цени на руската пшеница за новата реколта се понижиха значително спрямо преди седмица, тъй като опасенията за въздействието на лошото време върху зърнената реколта постепенно намаляха, казаха анализатори.

Последните прогнози са, че реколтата в Русия ще бъде само с около 10% по-ниска от първоначално предвидената поради ниските температури, докато фермерите във Франция и Германия страдат от проливни валежи.

Реколтата от пшеница в Германия през 2024 г. вероятно ще намалее с 5,5% до 20,34 милиона тона на годишна база, като последните валежи може да окажат допълнително влияние върху прогнозата, заявиха от асоциацията на земеделските кооперации в страната при последната си оценка на реколтата.

За разлика от тях, Румъния, един от основните износители на зърно в Европейския съюз, се очаква да прибере рекордните 10,45 милиона тона пшеница през 2024/25 г., по данни на Argus от понеделник, което би било малко под прогнозата, направена по-рано тази година.

Държавният купувач на Египет, General Authority for Supply Commodities (GASC), купи румънски и български товари в два търга през юни. „Една от най-конкурентните експортни страни в момента е Румъния, както показват и последните покупки на GASC“, пишат анализаторите на Argus.

Всички тези данни показват, че трудните времена за цената на пшеницата не са отминали. „Зърнените култури се опитват да се стабилизират след последния голям спад в цените“, коментира Оле Хоуе, директор на консултантската компания IKON Commodities в Сидни.

„Въпреки това, в близко бъдеще няма много предпоставки, които биха възпрепятствали по-нататъшното падане на цените. Има много пшеница, идваща от Съединените щати а и руската реколта се стабилизира“, добави той.

В подкрепа на тази перспектива, руската селскостопанска консултантска компания IKAR заяви в сряда, че е повишила прогнозите си за реколтата от пшеница в страната до 82 милиона тона, спрямо 81,5 милиона тона миналия месец. 

Реколтата от пшеница в Украйна пък вероятно ще намалее до 21 милиона тона през 2024 г. от 22,5 милиона тона през 2023 г. поради по-малката площ.
Изпълняващият длъжността министър на земеделието Тарас Висоцки каза миналата седмица, че фермерите в южните райони на Украйна са започнали жътвата на зърнената реколта 2024 г. Страната традиционно започва прибирането на зърнените култури през втората половина на юни.

„Въпреки че цените са по-високи от година на година, виждаме отрицателна тенденция, тъй като кампанията за прибиране на реколтата вече започна в регионите Одеса, Николаев и Днепър“, заяви министърът.

„Началните цени на украинската пшеница за новата реколта ще стартират с 3 до 8% по-високи от миналогодишните, но вероятно в последствие ще паднат“, съобщиха от консултантска компания ASAP Agri.

„Цените на украинската пшеница с 11,5% съдържание на протеин може да са с 8% по-високи на годишна база, докато фуражната пшеница може да добави 3%“, поясниха от агенцията. 

Консултантската компания APK-Inform съобщи, че експортните цени на украинската хлебна пшеница с 12,5% протеин са паднали леко през последната седмица до средно 230 долара за тон FOB Черно море. Пшеницата с 11,5% протеин струва средно 227 долара на тон FOB.

Напредъкът на жътвената кампания и забавянето на търговията ще окажат известен натиск върху цените“, прогнозират от APK-Inform.

Министерството на земеделието миналата седмица повиши прогнозата си за общата зърнена реколта през 2024 г. до 56 милиона тона от 52,4 милиона тона.

👉 Вижте плейлист в YouTube с „Динамиката на зърнените борси“ на Боян Иванов, създадена специално за Agri.bg.