„Военната агресия на Русия срещу Украйна значително разтревожи световните селскостопански пазари. Това създаде повече несигурност по отношение на бъдещата наличност на зърнени и маслодайни култури и добави слой нестабилност към вече напрегнатите пазари”, се казва в последния краткосрочния доклад за перспективите на Европейската комисия, публикуван на 5 април 2022 г.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

В него се заключава, че Европейският съюз (ЕС) е до голяма степен самодостатъчен по отношение на храна, с огромен търговски излишък на селскостопански храни, а единният пазар на Съюза ще докаже способността си да поема шокове. Въпреки това има известни опасения относно достъпността поради високите пазарни цени и инфлационните тенденции.

Докладът представя подробен преглед на най-новите тенденции и перспективи за редица селскостопански и хранителни сектори. Ето част от прогнозите за тази и следващата пазарна година за сектор „Зърнопроизводство”.

 

Очаква се предложените мерки за увеличаване на производството на полски култури в ЕС да позволят на земеделските производители да увеличат площите си с царевица, слънчоглед и протеинови култури. В резултат на това реколтата на ЕС през 2022 г. може да бъде много добра за тези култури, при условие че преобладават нормални метеорологични условия. 

Общото производство на зърнени култури в ЕС за 2021/22 г. се прогнозира да достигне 293,3 милиона тона, което е увеличение от 4,3% на годишна база.

Предвижда се производството на зърнени култури да достигне 297,7 милиона тона за 2022/23 г. (+1,5%на годишна база), с прогноза за производство на мека пшеница от 131,3 милиона тона.

„Заедно с намаленото търсене на фуражи поради по-ниското производство на свинско месо и намаленото използване на зърнени култури за биогорива, това може да помогне за смекчаване на въздействието, което очакваната липса на износ на зърно от Украйна може да има върху световните пазари, се казва в доклада.

Износът на зърнени култури се очаква да нарасне с 14% през тази пазарна година (до края на юни), до голяма степен задвижван от допълнителни 5,6 милиона тона мека пшеница в сравнение с предходния сезон. Той може да се увеличи още повече след лятната реколта през 2022 г.,

Прогнозира се нетният износ на зърнени култури от ЕС да нарасне с почти 40% до 41,4 милиона тона от юли 2022 г. до юни 2023 г. 

През първите месеци на кампанията 2021/22 г. цените на зърното по световните борси се увеличиха значително предимно заради поскъпването на енергоизточниците и торовете, както и несигурността относно наличието на глобални запаси. След нападението над Украйна те достигнаха нови рекорди. Руската инвазия спря украинския износ по море и сведе до минимум сухопътния.

"За ЕС това ще доведе най-вече до по-нисък внос на зърно отколкото се очакваше преди - около 18,9 милиона тона (-10% спрямо 2020/21)", пише в доклада на Комисията.

Цените на маслодайните семена също скочиха до небето от началото на руската инвазия в Украйна, като на рапицата и слънчогледа достигнаха стойности до 1000 евро за тон.

Производството на маслодайни култури не е проблем за ЕС, като се очаква то да нарасне с 6,5% до 30,2 милиона тона през тази пазарна година. Още ръст е заложен за реколтата от 2022 г. - до 32,2 милиона тона. От тях 11,2 милиона тона ще представлява производството на слънчогледови семки.