До края на годината цените на домати, краставици и пипер се очаква да бъдат средно със 7% по-високи от миналогодишните, твърдят от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Готови ли сте за проверки на пасищата?

Растящите цени се дължат на значителния дял на вноса в потреблението и незадоволителното вътрешно производство, допълват анализаторите.

Реколта 2021 от домати, пипер и краставици

Текущите им оценки за производството на домати през тази година е за количества, достигащи 120 хил. тона, като на 54 хил. тона възлиза оранжерийното производство и 66 хил. тона е полското. 

Заради падналите градушки след двумесечното горещо и сухо време се прогнозира спад в производството на пипер. Засега то се оценява на 51 хил. тона, което е надолу с 2 хил. тона спрямо месец по-рано. Реколтата ще бъде на равнищата от 2020 г., прогнозират от CAPA. 

При краставиците през 2021 г. се предвиждат 43 хил. тона за оранжерийно производство и 9 хил. тона за продукцията, отглеждана на открито. Общото производство се очаква да е на нива от 52 хил. тона. 

Внушителен внос за последните пет години

Вносът на домати за последните 5 години в сравнение с предходните 5 се е удвоил. През 2020 г. у нас са внесени около 103 хил. тона. През 2019 г. вносът възлиза на 83,7 хил. тона, а по очаквания за 2021 г. ще е в рамките 105-110 хил. тона.

Вносът на краставици през 2020 г. достига 26 хил. тона. За последните 5 години темпът на ръст в сравнение с периода 2011-2015 г. е около 80%. Оценките за настоящата година е за внос около 28-30 хил. тона. 

Какво се случва навън?

Цените на едро на доматите в ЕС през месец юли са с 50% по-високи на годишна база и достигат 0,98 евро/кг. Това се дължи на лошото време и наводненията в много части на Европа, които засегнаха производството. Неблагоприятните условия ще се отразят на цените и през следващите 2-3 месеца, които се очаква да бъдат с до 20% над средномесечните за последните 5 години. 

През месец август доматите на едро ще се търгуват на цени до 1,02 евро/кг, което е с 34% над средните за последните 5 години. Това поскъпване ще зависи от вносното предлагане, най-вече от Мароко и Турция, които са сериозен фактор на европейския пазар. 

Цените на сладкия пипер в последните седмици се задържат след спада от началото на месец юли. Червеният пипер в Испания се предлага на едро между 0,95-1,05 евро/кг, което е ръст с 5% спрямо година по-рано. Пиперът в Турция се предлага на около 0,35 долара/кг, което е спад за месец с 35%. 

Цените на едро на краставици в Турция през месец август остават без промяна на нива от около 0,25 долара/кг. За сметка на това на европейския пазар се отчита увеличение заради провалено производство, което се чувства и на българския пазар.