Октомври се очертава дъждовен, но с температури около климатичните норми за сезона, пише в месечната агропрогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Температурите падат. Отново ще има интензивни валежи на места

През първите дни от октомври се очаква топло време и условия за формиране на допълнителна продукция от късните зеленчукови култури, за повишаване съдържанието на захари в плодовете на есенните сортове овошки и късните винени сортове грозде. След наднормените температури обаче се прогнозира краткотрайно застудяване и нормализиране на топлинните условия през втората половина от първото десетдневие.

НИМХ: До 10 октомври се очакват значителни валежи, които допълнително ще възпрепятстват сезонните агротехнически мероприятия. 

По-добри условия за провеждане на предсеитбените обработки и сеитбата на есенниците ще има през първата половина от второто и през повечето дни от третото десетдневие, заявяват агрометеоролозите.

Те припомнят още, че сушата и последвалите значителни валежи на места в края на лятото и началото на есента са довели до пропускане на оптималните срокове за сеитбата на зимната рапица. 

„Значителна част от предвидените площи ще бъдат засети през октомври след агротехническите срокове. Поради тези обективни причини не се изключва вероятността късно засетите посеви с рапица да не успеят да формират розетка (7-8 листа) през есенната си вегетация – фазата, в която растенията успешно зимуват”, констатират от НИМХ.

През октомври са оптималните срокове за сеитбата на зимните житни култури. До първото десетдневие е агротехническият срок за сеитбата на пшеницата в Северна България, от 15 до 25 октомври - в Южна България, а в края на месеца –  в районите по Черноморското крайбрежие.

През месеца началните фази от вегетацията на засетите есенници ще протичат с умерени темпове, при наличие на добри влагозапаси в горните почвени слоеве. В края на октомври при пшеницата в зависимост от сеитбените дати ще се наблюдават фазите поникване и трети лист. При най-рано засетите, в края на септември и началото на октомври, посеви ще се наблюдава и начало на фаза братене. При рапицата ще преобладава листообразуване.

НИМХ: Прогнозираните близки до нормата топлинни условия през октомври са предпоставка за увеличение популацията на полската полевка – един от опасните вредители при есенниците. 

До края на месеца есенните посеви трябва да се обследват за наличие на вредителя и при численост над прага на икономическа вредност (2 броя активни колонии на декар) е наложителна своевременна растителнна защита (отровни примамки, които се поставят във входовете на колониите), съветват експертите.

В края на октомври условията ще позволяват провеждане на някои фитосанитарни дейности при овошките. Нападнатите от струпясване ябълкови и крушови насаждения,след прибиране на реколтата, трябва да се третират с 5% разтвор от карбамид за редуциране на заразата. 

При костилковите овощни видове, след масовия листопад, се препоръчва пръскане с 2% бордолезов разтвор срещу причинителите на сачмянка, ранно кафяво гниене и къдравост по прасковата.