През ноември цените на говеждото и телешко месо отбелязаха понижение с 5% спрямо предходните месец и с 11% на годишна база. Очаква се тенденцията да се запази и през идните два месеца, прогнозира анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) 

За Ку-треската, фалшивите новини и оцеляването на една ферма

Посочената причина за това намаление е динамиката на европейския пазар. От началото на септември средното равнище на европейските цени на тон кланично тегло на говеждо и телешко месо се движат, както под нивото от 2019 г., така и под средното за периода 2017-2019 г., сочи статистиката.

Близките очаквания за цените у нас са на нива около 3,80-3,90 лв./кг кланично тегло, което е с близо 15% под ценовите равнища от 2019 г. 

Общото производство на говеждо и телешко месо в Европейския съюз бележи спад с 2% за периода януари-август сравнено със същия периода на изминалата година, но предлагането среща по-слабо търсене, което определя натиска върху цените”, констатират от CAPA.

Под въздействието на повишеното предлагане на свинско месо в ЕС, предизвикано от въведените от Китай и някои други азиатски държави ограничения за внос на месо от Германия, средните европейски цени на тон кланично тегло са се понижили с 22% под нивото от 2019 г. 

Високата пазарна интегрираност между българския и европейския пазар е причина през следващите два месеца да се прогнозира намаление при цените на едро на свинското месо в страната с между 9% до 15% на годишна база”, заявяват експертите.

При пилешкото прогнозната цена на килограм кланично тегло за ноември е 2,75 лв./кг, което представлява намаление с 3% спрямо предходния месец и с 2% на годишна база. Стабилното вътрешно търсене ще подкрепя ценовите нива, като очакванията са дори през декември те да се повишат до около 2,80 лв./кг кланично тегло.