Общата земеделска земя ще се сблъска с лек спад в периода до 2031 г. Очаква се производството на зърнени култури в ЕС да намалее, заради по-малкото използване на фураж. За разлика от това, производството на протеинови култури ще нарасне значително, благодарение на екологичните си ползи. Това са само част от прогнозите за селскостопанските перспективи на Европейския съюз за 2021-31 г., дискутирани по време на годишната селскостопанска конференцията на ЕС. Агри.БГ бе част от събитието.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

Предвижда се общата използвана земеделска площ леко да намалее през прогнозния период до 160,5 милиона хектара през 2031 г. Този спад се дължи на по-ниските добиви, което прави производството на опустели земи и зърнени култури по-малко привлекателно. А като добавим и липсата на приемственост и млади хора в отдалечените селски райони, заедно с конкуренция за земя с гори и градски площи, земеделието става още по-непривлекателно като избор. 

Освен това ЕС предвижда горските площи да продължат да се увеличават и да надхвърлят земеделските площи през 2031 г., достигайки 161,4 милиона хектара, благодарение на ролята, която играят в предизвикателството на климата.

По-голямата част от намалението на земеделската земя обаче ще дойде от зърнени култури. Очаква се преминаването от конвенционално към биологично земеделие да набере скорост през 2021-2031 г. Дори без допълнителна подкрепа, плюс новата Обща селскостопанска политика, биологичната земя може да достигне 15% от общата земеделска земя в ЕС през 2031 г.

Спадът с 2,8% на площта на зърнени култури в ЕС, в сравнение с 2021 г., съчетан с намаляване на добива, може да доведе до намаляване на производството на този тип култури. Очаква се производството да спадне до 276 милиона тона през 2031 г. (-2,5% спрямо 2021 г.).

По отношение на протеиновите култури се предвижда специалната площ да се увеличи с 19% през прогнозния период. Тъй като тези култури продължават да привличат интерес, благодарение на своите агрономически ползи и пазарни перспективи. Затова и експертите предвиждат добивите да се увеличат с 14% до 2031 г. Очаква се производството да нарасне значително с 33% до 5,2 милиона тона през 2031 г. 

Нека разгледаме и маслодайните култури. При тях анализаторите очакват площта да бъде подобна на сегашните нива до 2031 г. или 10,7 милиона ха. Маслодайните култури ще достигнат своя връх в средата на прогнозния период, но ще започне и намаляване поради по-ниското търсене на фураж и масла. Производството в ЕС би трябвало да достигне най-високото си ниво през 2027 г. от 32,1 милиона тона. След това се предвижда да намалее до 31,2 милиона тона до 2031 г.