В производството на плодове има модни тенденции, които все още у нас не са навлезли масово, но някои овощари вече вземат мерки, за да отговорят на търсенето.

Лозари: Не трябва една организация да определя политиката в бранша

 

„В момента на световно ниво са много модерни сортовете, които имат нехарактерно оцветяване за съответния вид, необичайна форма и нетипичен вкус със силно изразени аромати. Такива са например снежнобелите череши, черно-червени кайсии или чисто бяла праскова“, коментира за Агри.БГ Синан Вейсал, който отглежда плодове в русенската община Сливо поле. 

От думите му става ясно, че тези сортове винаги са съществували, но не са били толкова разпространени, но сега се налагат като модни и луксозни продукти в супермаркетите в Европа и Америка. 

Вниманието на стопанина обаче е насочено не толкова към модните тенденции, а към голямата заплаха обичайни култури и сортове за Североизточна България да изчезнат. 

Четете още: Отварят прием по de minimis за производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

 

„С последните промени в климатичните условия, се оказва, че някои от стандартните сортове кайсии, череши и сливи в нашия регион не успяват да заложат цветни пъпки и не успяват да дават добри добиви. Това се повтаря вече няколко години поред и икономическият ефект от отглеждането им е много нисък“, коментира Вейсал, който прогнозира, че до 5-6 години тези сортове ще отпаднат от градините или доста ще намалеят площите с тях. 

Според него в България селекционната дейност в овощарството е много слаба, като само в Института по овощарство в Кюстендил се правят опити да се произведат по-адаптивни сортове.

В същото време в Гърция, Италия и Франция се работи много активно и тези страни буквално бълват нови сортове, които са устойчиви на засушаването и топлите зими.