През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури значително под климатичните норми за втората половина на март, които ще задържат развитието на есенните посеви  и трайните насаждения, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Прогнозираните отрицателни минимални стойности в края на второто десетдневие, на места до минус 7-8°С, са над критичните за овощните култури във фазите набъбване и разпукване на пъпките, уточняват агрометеоролозите и предупреждават:

Тези стойности при по-продължително задържане отново ще застрашават от повреди най-напредналите в развитието си костилкови овощни видове (бадем, кайсия)”.

Вследствие високите февруарски температури те встъпиха преждевременно във фаза цветен бутон, а на отделни места в Северозападна България, в крайните североизточни и южни райони – и във фаза цъфтеж.

След студеното за сезона време в края на следващия период се прогнозира съществено повишение на температурите. В равнинните райони те ще са близки до биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. При пшеницата в началото на пролетната вегетация ще преобладава фаза братене. Във фаза трети лист са предимно част от късно засетите посеви.

НИМХ: През периода условията ще бъдат неподходящи за провеждане на предцъфтежните растителнозащитни пръскания при овощните култури. 

„Очакваните валежи през втората половина от периода ще поддържат високо съдържанието на влага в горните почвени слоеве, което ще възпрепятства предсеитбените обработки на площите предвидени за сеитбата на ранните и средноранни пролетни култури”, подчертават агрометеоролозите и допълват, че поради тази причина в част от южните райони ще бъдат пропуснати оптималните агротехнически срокове при сеитбата на слънчогледа.