През тази година имахме ниски цени на лавандуловото масло и тази тенденция ще се запази през следващите три до шест години. Това прогнозира пред Агри.БГ земеделският стопанин Петър Димитров, който обработва 600 дка с лавандула в Добричка област.

Лавандуловото масло на Добруджа залежава

Фермерът се е насочил към отглеждането на етерично-маслената култура преди десет години, когато в цяла Добруджа имаше едва 500-600 дка с лавандула.

Над 72 000 дка с ароматната билка бяха реколтирани през това лято в Добричка област. Очаква се през следващата стопанска година площите да нараснат, тъй като тогава ще се оберат и младите насаждения. 

Проблемите в производството на лавандула започват още с избора на разсад.

„Наложената преди 10 години практика в Южна България да купуваш резници, само ако си сключил договор, беше нарушена при нас. Това произлезе от бума в създаването на нови насаждения”, анализира Петър Димитров.

Той допълва, че много от производителите на разсад са спрели да сключват договори, за да могат да продават на по-високи цени.

Всичко това доведе до недобро планиране. Получи се свръхпроизводство на разсад, а този, който беше със сертификат за произход от ИАСАС, беше твърде малко. Така професионалното производство на разсад се ограничи и това доведе до големи проблеми в самото производство на лавандула”, обобщи стопанинът. 

България е най-големия производител в света на лавандулово масло, съответно Добруджа е най-големият производител в България.

Нарастването на площите доведе до рязък спад на цените на маслото. Офертите в момента са 55-65 лв./кг. Точно преди година килограм масло се изкупуваше средно по 250 лв./кг. 

„Според мене през тази стопанска година земеделските производители направиха грешка – ожънаха лавандулата преди нужната фаза за прибиране. Имаше прогнози за дъждове, които така и не се сбъднаха и затова фермерите тръгнаха да прибират по-рано. Трябваше да се изчакат някои сортове да цъфнат, а други да формират семенца. Съответно добивите от масло бяха 4-6 кг/дка”, допълни Димитров. 

В Добруджа вече има насаждения, които се разорават. Съответно старите площи с лавандула се унищожават, тъй като вече добивите от тях са по-ниски. Не липсват и оферти за продажба на цели масиви със засадена лавандула.