Оттук нататък едва ли някой ще говори за цени от 300 – 350 лв./тон за пшеница, както и за 350 – 400 лв. за амониев нитрат. Те остават в миналото, заявява Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Посевните норми са решаващи за късните ноемврийски сеитби 

Според него драстичното увеличение на разходите за производителите може да доведе до поскъпване на пшеницата до 700 лв./тон. „Има негласно правило, че цената на тора, разделена на 1.3, трябва да дава цената на пшеницата. Ако разделим 1000 лв. – цената на амониевия нитрат сега, ще получим около 700 лв. за тон зърно”, пресмята браншовият представител в интервю за БНР.

Факт е, че амониевата селитра поскъпна три пъти за последните няколко месеца. От 350 лв. през лятото в момента неорганичният продукт се продава за 1000 лв./тон. Но и предлагането е проблемно. Производители се оплакват от дефицит на торове. Христов подчертава, че въпреки поскъпването земеделските производители търсят тор, търговците обаче казват, че няма. 

Радослав Христов: Те задържат количествата тор, тъй като виждат, че цените вървят нагоре. Видял съм с очите си торове в складове на търговци, а като им се обадиш, ти казват, че няма наличности.

Председателят на НАЗ - Костадин Костадинов, сподели същите притеснения и с Агри.БГ, но една от родните фирми за производство на торове опроверга тези твърдения. Прогнозата на Христов е, че колегите му ще свият потреблението на торове заради високите цени, тъй като ще  правят икономия. „Зърното също поскъпна, но с 30-40%, а не в пъти”, припомня той.

„Тези торове, които се купуват сега, са за следващата стопанска година. Тогава очакваме още по-високи цени на зърното. В момента никой у нас не може да си направи сметка какви разходи го очакват, дори и приблизително. Моята препоръка към колегите е: бъдете много внимателни, ако е възможно намалете инвестициите сега, цените рано или късно ще се успокоят”, казва още браншовият представител.