До средата на първото десетдневие на септември агрометеорологичните условия ще се задържат неустойчиви, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Министър Явор Гечев: Земеделските закони са най-често променяните закони изобщо

В началото на периода се прогнозират валежи със стопанско значение и подобрение на влагозапасите в горните почвени слоеве - предпоставка за качествено провеждане на предстоящите предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица и зимни житни култури. 

Агротехническите срокове за сеитбата на зимната рапица започнаха през третото десетдневие на август и приключват през второто десетдневие на септември, припомнят експертите.

В началото на периода прогнозираните поднормени температури и висока атмосферна влажност ще създават условия за развитието на гъбни болести – мани по късните зеленчукови култури, сиво гниене по гроздето,  късно кафяво гниене по плодовете на овошките.

НИМХ: След краткотрайно захлаждане през втората половина от следващия период последните фази от развитието на късните пролетни култури ще протичат с умерени темпове при близки до обичайните топлинни условия. 

През първата седмица от септември посевите със слънчоглед и във високите полета ще приключат развитието си. При среднокъсните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост, а при късните хибриди – млечна зрелост. 

В края на първото десетдневие се очаква  относително по-сухо време и подобрение на условията за провеждане жътвата на слънчогледа и освобождаване на площите от по-ранните хибриди царевица.