Търговският спор между Китай и САЩ доведе до повишаване на цените на соята в Бразилия, която към днешна дата е основен доставчик на суровината. Това кара преработчиците от ЕС да търсят други източници на доставки. Това по всяка вероятност означава, че САЩ ще изпреварят Бразилия, най-големия продавач за страните от ЕС-28 през следващия сезон, информира Rabobank International Ltd.

Пореден рунд на търговска война ЕС - САЩ: Соя, царевица и ориз вече са с 25% мито


Ако Китай въведе тарифи, по наши сметки, ЕС ще вняса повече соя от САЩ, отколкото от Бразилия, казва Майкъл Магдовиц, анализатор от Лондон и служител на Rabobank. По думите му по-ниската цена на американската соя, сравнено с бразилската продукция, така или иначе ще доведе точно до това.

През последните седмици търговското напрежение се нарасна. Китай обеща да отвърне на действията на американския президент Доналд Тръмп, който въведе тарифи, които ще струват на азиатската страна още 200 млрд. долара.

Китай представлява най-големият в света вносител на соя, като частично я използва за производството на фураж за животни. Перспективите за съкращаване на доставките от САЩ доведе до покачване на цената на маслодайните култури на бразилския пазар.

ЕС на свой ред е вторият по големина пазар за бразилската соя, а южноамериканската нация е основен продавач за ЕС вече минимум шест сезона, сочат данни на бразилското правителство и Европейската комисия. Това скоро може да се промени, тъй като евентуалната търговска война ще увеличи дяла на Китай във вноса на соя от Южна Америка до 90% от юни до декември, сочат оценките на Oil World.

Внос на соя в ЕС

Бразилия бе основният доставчик
 


Източник. Европейска комиссия. Данни за 2017-18 сезон до 20 юни.

Китай може да замени около 4 млн. тона американска соя с доставки от Бразилия през третото тримесечие, ако бъдат въведени по-високи митнически тарифи, информира Rabobank. Тези загуби ще бъдат частично компенсирани с 2 млн. тона не от търсене от страна на Китай, а от ЕС.

Това вече се случва, казва Педро Дейнека, партньор на компанията от Чикаго MD Commodities.

Докато Китай се концентрира да купува от Бразилия, останалият свят се обръща към САЩ, допълва експертът.