Средните изкупни цени на основните зеленчуци у нас се повишават на годишна база, но в същото време вътрешното предлагане остава слабо, което отваря още повече врата за вноса. Това става ясно от последния анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA)

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Данните за изкупните цени на зеленчуци за първото тримесечие на 2022 г. на Националния статистически институт (НСИ) показват рекордни нива на увеличение. Средните цени за домати са 2,15 лв./кг, което е ръст с 59% на годишна база. При краставиците увеличението за година е 38%, като изкупните цени са 2,56 лв./кг. 

САРА: Причината за ценовия ръст са нарасналите цени на вносната продукция, които за година са нагоре с 58% при доматите и 69% при краставиците. 

Цените на едро и дребно през юни на годишна база показват осезаемо нарастване при доматите и пипера, докато при краставиците са почти аналогични като миналогодишните. За настоящия месец последните отчетени изкупни цени на зеленчуците у нас са: домати - 1,50 лв./кг, краставици – 1,70 лв./кг, пипер – 1,40 лв./кг.

Слабото вътрешно предлагане на зеленчуци води до ниска конкуренция, което позволява на вносители и търговци да се възползват от конюнктурата и общата инфлационна обстановка и маржът между вносните цени и цените на дребно достигат разлика на места над 3 пъти”, отбелязват анализаторите.

В същото време САРА увеличава с между 15-20% предвижданията за средните изкупни цени на наблюдаваните зеленчуци за 2022 г. Цената за полски домати на открито се оценява да е около 0,84 лв./кг, а за оранжерийно производство - 1,80 лв./кг. При оранжерийните краставици, средните изкупни цени се предвижда да са 1,90 лв./кг за оранжерийни краставици и 1,05 лв./кг за полско производство. При пипера, изкупните цени за 2022 г. могат да достигнат 1,10 лв./кг.