До 20 март Агенцията по заетостта извършва първото за 2020 г. анкетно проучване за потребностите от работна сила. Работодателите ще бъдат питани за обхвата, професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените кадри на областно и национално ниво.

Румънското земеделие върви нагоре, но няма кой да работи

Какво е състоянието с работната сила към момента в Добруджа?

Липсата на работна ръка се очертава като един от основните проблеми в земеделските стопанства от Добричка област. Тази тенденция ще се задълбочава, прогнозират стопаните, които през последните години изпитват трудности при наемането на служители. Все по-рядко се намират както специалисти, така и общи работници.

Селекцията на семена, високотехнологичните машини и климатичните предизвикателства изискват добре квалифицирани и постоянно образоващи се агрономи и механизатори. В животновъдството проблемът е още по-силно изразен – неквалифицираният и често сменящ се персонал допринася за все по-бързото ликвидиране на ферми в Добричка област, сочат данните на Асоциацията за развъждане на черно-шарената порода у нас. 

През следващите 12 месеца работниците в растениевъдството ще бъдат в челната тройка за най-търсена професия. Това показва проучване на Агенцията по заетостта в национален мащаб. Анализите сочат, че фокусът се измества от професиите в преработвателната промишленост към строителството и селското стопанство, най-вече към растениевъдството.

Според анкета сред 103 фирми, направена в края на 2019 г. от Агенцията по заетостта в Добричка област, сектор „Земеделие” се нарежда на второ място по недостиг на кадри. Прогнозите показват, че и през следващите 12 месеца работната ръка в селското стопанство ще е сред най-търсените.   

92% от фирмите в Добрич изпитват недостиг на работници, а при 79% липсват тесни специалисти. Това показва и проучването на Стопанска камара, Добрич, направено през миналата година сред 192 предприятия в областта. Почти половината от анкетираните фирми са на мнение, че не могат да намерят ръководен персонал.