Производството на краве мляко тази година ще е по-малко от миналогодишното, прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Сърбия спира износа си на мляко

Очакваните количества за 2022 г. възлизат на 800 хил. тона, като година по рано в страната са добити 836 хил. тона краве мляко. По данни на Земеделското министерство за първите пет месеца на годината изкупеното мляко в страната намалява със 7% на годишна база.

САРА: България е сред страните в Европейския съюз (ЕС), където се отчита най-голямо свиване.

Анализаторите са категорични, че спадът в производството ще продължи и дори допускат възможността общото изкупено мляко за 2022 г. да бъде едва 665 хил. тона. 

В глобален план също се отчита намаляване на производството. Продължава спада при обема на изкупеното мляко за периода януари-юни 2022 г. в сравнение със същия период на 2021 г.

До голямо степен това развитие се дължи на сушата в Централна и Западна Европа, което се добавя към по-високите цени на входящите ресурси”, твърдят от САРА.

При производството на овче мляко у нас обаче има развитие в положителна посока. За 2022 г. се очакват количества от 71 хил. тона, като година по-рано производството е достигало приблизително 70 хил. тона.

САРА: Предизвикателствата пред млечния сектор са в растящите разходи за изхранване на животните на фона на по-бавното повишение на изкупните цени на млякото, което основно се чувства при млечното говедовъдство.

Представените прогнози от Центъра за икономически изследвания за изкупните цени на кравето мляко през септември са на същите нива, каквито са предоставени и за август – 0,83 лв./литър.

Световните тенденции в търговията пък очакват низходящо развитие на цените. Анализатори на холандската Robobank очакват умерен спад в глобалните цени на борсовите млечни продукти през следващите тримесечия, пише още в актуалния бюлетин на САРА.