Годината е трудна, но ще бъде с нормални добиви. Каквото можахме, запазихме. Много валежи имаше и се появиха болести, като обикновена и брашнеста мана. На два пъти минаха градушки, но успяхме да запазим това, което беше като продукция, коментира производителят Димчо Райнов за Агри.БГ.

Маната не прощава на лозата

Неговото лозе се простира на площ от 800 дка в русенското село Нисово. Белите му сортове са Совиньон блан, Мускат и Шардоне, а червените – Каберне совиньон, Мерло и Каберне фран. 

„Спрямо миналата година, тази ще бъде по-слаба. Още е рано да се правят прогнози, не се знае септември какъв ще бъде. По-рано ще започне кампанията, както го дават топло време. Друга година започвахме на 5–8 септември, а тази – вероятно още на 1-ви,“ коментира Райнов.

Производител: „Въпреки дъждовете успяхме да направим всички пръскания, но на косъм.“

„Миналата година добивът беше 800–900 кг/дка. Тази година прогнозирам спад от 20% до 50% в зависимост от сорта. Белите са по-чувствителни. Предполагам, че колегите от Южна България, там, където не е имало много валежи, ще имат добри добиви,“ твърди лозарят.

Прогнозата за тазгодишната реколта на селекционерите в района също не е много ласкава. Влагата е унищожила  масово някои от добрите български сортове, като „Сияна“ и „Велика“, твърдят от Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“, цитирани от БНТ.

Селекционер: „Поразени са най-вече десертните сортове. В общи линии можем да разчитаме на около 20% качествено грозде.“

В опитното поле на русенския институт очакват добри резултати от винените сортове „Кристален“ и „Мискет викинг“. Те са по-устойчиви и са съхранени на 100%, хвалят се научните работници.