Отновно ни очаква седмицa с нестабилно и променливо време. Вегетацията при земеделските култури ще протича при температури близки до климатичните норми, съобщват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Времето през юни: Почвената влага ще се увеличи, но ще има и градушки

В края на май и началото на юни на много места в полските райони от страната паднаха повсеместни валежи със стопанско значение, които са подобрили условията за развитие на зимните житни и пролетни култури, отчитат агрометеоролозите. Значителни количества са регистрирани в част от Дунавската равнина и на места в западните райони - Кнежа – 45l/m2, Враца – 45l/m2, Кюстендил – 47l/m2, Лом – 49l/m2, Силистра – 77l/m2. 

В югоизточните райони тези валежи доведоха до преодоляване на формиралия се дефицит на почвена влага в горните почвени слоеве – Ямбол, Сливен, Карнобат и Чирпан, констатират от НИМХ.

През следващите седем дни при пшеницата ще се наблюдава наливане на зърното и фаза млечна зрелост. При ечемика ще протича млечна зрелост, а в южните райони и фаза восъчна зрелост, съобщава агростанция Сандански. При пролетните култури ще продължава нарастването на вегетативната маса. Лозата ще започне да цъфти, а ранните и средноранните сортове череши ще узряват.

През втората половина от периода остава вероятността за градушки и локални валежи, които крият опасност от нанасяне на щети по селскостопанските култури. Голям е рискът от полягане на посевите с пшеница и ечемик, предупреждават агрометеоролозите.

Преваляванията ще ограничават възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания срещу мана по лозата и зеленчуковите култури, струпясване и кафяво гниене при овошките, срещу вредната житна дървеница в посевите със зимни житни култури.