За да е конкурентен в сферата на пчеларството, един земеделски стопанин не може да се занимава само с вадене на мед. Това казва младият пчелар от град Опака Мервин Ведатов, който въпреки скромните си 24 години, има натрупан солиден опит в пчеларството. Завършил "Растителна защита" в Аграрен Университет - Пловдив, второ поколение пчелар, Мервин от дете научава много за отглеждането на пчелите както покрай баща си, така и от работата си при друг професионален пчелар, от когото се учи и до днес.

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

Освен с производство на мед, Мервин е разширил дейността си и с други услуги - прави и продава пчелни отводки, а когато има търсене - и пчелни майки; вади пчелен прашец. Накратко - опитва да се адаптира спрямо пазарното търсене.

Мервин, разкажи за себе си и как се насочи към пчеларството?
Първоначално с пчеларство започна да се занимава баща ми - с 10 кошера. За 10 години ги увеличи до 80. През това време, аз започнах да работя при един пчелар в моя град. От него научих много неща, които прилагам сега в пчелина. И до днес продължавам да работя при него. Аз започнах с 80 кошера. В момента отглеждам стационарно 230 биологично сертифицирани пчелни семейства, като те са разделени на две места. 

Пчели


Как успяваш да си рентабилен в този сектор, предвид и натиска в момента от евтин украински мед?
Ниската изкупна цена на меда в момента и трудната реализация са основните проблеми пред пчеларите в момента. Внася се мед от Украйна, преди са внасяше и от Китай и се представя за български. Българският мед не се изкупува.

Аз лично не произвеждам само мед. Правя и продавам пчелни отводки, а когато има търсене - и пчелни майки; вадя прашец.

Тази година, например, има висока смъртност при пчелите и се търсят доста отводки. Смъртността е предимно заради акара - един от най-големите проблеми в пчеларството. За да не се стига до загуби, е много важно да се направи точната превенция навреме. Аз, за сега не съм имал проблем с болести и нападения от акар. Стремя се всичко, което съм видял при пчеларя, с когото работя, да прилагам и в моя пчелин. В пчеларството е много важно да направиш точната преценка, за да не се стига до фатален край за пчелите.

Какъв мед произвеждаш и как го реализираш?
Вадя предимно акациев мед, Букет и в определени години - мед от рапица. Количеството зависи от годината - ако има достатъчно валежи вадя повече. Понякога продавам мед и на дребно, но предпочитам да го продавам на едро. Тъй като нашият български мед е истински, има много голямо търсене в чужбина.

Сега обаче, внесеният украински мед се продава като български и това ощетява нашите пчелари.

Какви са актуалните изкупни цени на меда?
Ниската изкупна цена, както казах, е основен проблем. На едро първоначално беше 6,80 лв. за килограм през май 2022 г. Преди месец изкупната цена спадна драстично до 5 лв./кг! Това е много ниска цена, в сравнение с миналата година, когато беше 10 лв. Имам колеги, които още не са си продали меда заради ниската цена.

Пчелен прашец

Каза, че си подал проект по ПРСР - за какво кандидатстваш?
Стремя се да развивам пчелина! Кандидатствах по подмярка 6.1 "Млад фермер", защото искам да си купя нови технологии, нови машини за бизнеса. Искам да увелича броя на кошерите.

Само с пчеларство може ли да се издържа един млад фермер?
Без помощите е много трудно! Аз получавам подпомагане по мярка 11 на ПРСР.  Възможно е, но трябва да имаш доста пчелни кошери. С 50 - 100 кошера е много трудно! С 5-10 кошера е хоби пчеларство.