„Отчитаме 6 месеца, в които трябваше да се преодолее изоставане в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и най-вече по отношение на плащанията, защото трябваше да се осигури финансовия ресурс. Това каза за Фермер.БГ Председателят на парламентарната Комисия по земеделие и храни проф. Светла Бъчварова

 

Най-важната задача, която успяхме да изпълним сравнително добре, е да защитим сектор „Земеделие“ в бюджета за 2014 г. Струва ми се, че това, което беше прието като финансова рамка и ангажиментите, които правителството пое към зърнопроизводителите и животновъдите, намериха място в бюджет 2014. Като много голямо постижение лично за себе си и за колегите си проф. Бъчварова определи промяната в Закона за данъчните складове и възстановяването на акциза за горивата. „Знаете, че тази нотифицирана държавна помощ години престоя и от началото на 2014 г. тази несправедливост към нашите земеделски производители на практика беше възстановена“, каза председателят на парламентарната комисия по земеделие.

 

Проф. Бъчварова заяви още, че много други закони претърпяха корекции, особено по отношение на намаляването на административната тежест. По думите й един от тези закони е Законът за животновъдството, с който се променят и 6 други закона, свързани с намаляване на административната тежест. Малко трудно върви Законът за защита на растенията, призна проф. Бъчварова. Причината е, че това е съвсем нов закон, огромен като материал.

 

Този закон мина на първо четене и се надявам до края на февруари 2014 г. Законът за растенията да бъде приет, тъй като има сериозни възражения от ЕК за неприложени директиви от 2009 г. „ Сега действащият закон е имплементиран в новия закон, но на практика става въпрос за нов закон. Новите неща са директивата от 2009 г., свързана с контрола върху препарати за растителна защита, търговията с препарати за растителна защита, опаковките и изискванията към тях.

 

Важно е да се подчертае, че има цял раздел, свързан с пчеларството. Новият Закон за растенията обхваща цялата материя, която касае всички земеделски производители и се надявам, че режимите, които ще бъдат въведени ще са облекчени“, заяви проф. Бъчварова.
 

Гледайте цялото интервю в Фермер.БГ WEB TV

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!