Ако за биволиците са дават по 500 лв., за бикопроизводителките трябва да се дава поне двойно по-голяма субсидия, защото фермерите трябва да имат стремеж да оставят мъжките си разплодници за влизане в станцията за изкуствено осеменяване. Това каза за Фермер.БГ проф. Цонка Пеева, председател на Българска национална асоциация за развитие на биволовъдството. 
 
 
„Тази година, субсидията, която е свързана с производството на мляко и доказването на стокова продукция, т.е. да са продали по 400 л мляко на животно, в известна степен стъписа фермерите, защото това стана известно от средата на май. Те нямаха готовност, но и с това се справиха и сериозни и фрапиращи проблеми за биволовъдството вече няма“, добави проф.Пеева. 
 
По думите й единствено биволовъдството в страната има ръст в броя на животните, който е между 7 и 8 процента на годишна база. 
„Има интерес от страна на Румъния, Турция и Гърция за купуване на разплоден материал. Въпреки това все още биволската популация в България е малка и не можем да си позволим износ на живи животни. По-добре да купуват семенна течност за кръстосване с техните популации, отколкото за излиза генетичен материал от България“, каза проф. Пеева.