Минимум два пъти по-малко субсидии за животни под селекционен контрол ще получат животновъдите догодина спрямо тази година. Това заяви изпълнителният директор на ИАСРЖ проф. Васил Николов по време на семинар за овцевъдството в Пампорово, организиран от Асоциацията на млечните овце, предаде репортер на Фермер.БГ.
[news]

„Ако вашата асоциация миналата година е имала 60 хил. животни под селекционен контрол, тази година подават 120 хил. животни. Ако Русенската асоциация минала година имаше около 20 хиляди животни, тази година е подала 50 хил. животни. Бургаската асоциация миналата година имаше около 7-8 хил. животни, а сега са над 25 хил., а сумите по схемата за селекционен контрол са едни и същи“, обясни проф. Николов. 
 
По думите на проф. Николов от една страна разширяването на Развъдните асоциации е добро, защото се включват нови членове и защото в крайна сметка не може да имаме безкрай много безпородни животни. От друга страна обаче, това масово включване на животни под селекционен контрол, „ще ви удари субсидиите сериозно!“.
 
На практика ще се окаже, че относителният дял на държавата в тази субсидия на държавата ще намалява и ще се увеличава относителният дял на фермера, обясни проф. Васил Николов: „Не само ще бъдат намалени парите за селекционен контрол. Отделно, тъй като не се очаква да бъдат много повече и средствата за развъдна дейност, която е субсидирана дейност за фермерите чрез развъдната организация“.
 
Изпълнителният директор на ИАСРЖ съобщи, че предстои заседание на Съвета по генетични ресурси, за да се търси изход от създалата се ситуация. 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!