Кадровите промени в различни аграрни ведомства, агенции и регионални звена бяха очаквани и донякъде оправдани. В момента, в който проф. Христо Бозуков встъпи в длъжност като служебен министър всички погледи се обърнаха към Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ).

Рокади в ДФЗ: Борис Михайлов поема фонда

Причината е проста - хората помнят. Преди 4 години няма и седмица след като застана начело на аграрното министерство, проф. Бозуков абсолютно изненадващо и без предварителна подготовка за фермерите и въобще за агросектора, поиска оставката на тогавашния изпълнителен директор на фонда - Румен Порожанов. Именно заради това сега столът под Васил Грудев изглеждаше нестабилен. И така и стана. 

С него обаче си тръгнаха и двама от заместниците му - Евдокия Кръстева и Иван Капитанов. Постът си запази само Петя Славчева. 

Един от новите заместници на новоизбрания и непознат в агросредите изпълнителен директор Борис Михайлов, се оказа известно име. Георги Динев, след пауза, отново влезе в ръководството на фонда. Той вече е бил заместник изпълнителен директор, а екипът ни видя ирония във факта, че в деня на неговото назначаване, бившата му съпруга - Снежина Динева, заедно с целия съвет на директорите, беше отстранена от ръководния пост на държавното “Напоителни системи”. 

Дали тези назначения са политически ли са или експертни, попитахме служебният министър на земеделието, храните и горите - проф. Христо Бозуков. 

“Държа на думата си, че политически назначения няма и не вървят. За мен няма никакво значение от коя партия, етнос или вероизповедание е някой. Щом нарушава законите, ще си понесе последствията”, каза министъра. 

Той припомни, че Снежина Динева е поставена от него начело на “Напоителни системи”.  “Снежина Динева бе назначена за изпълнителен директор и то точно заради определени грешки на предходния директор. За съжаление установих, че и тя е усвоила тези порочни практики, което силно ме разочарова, но не се страхувам да си призная грешките и това е един вид признание за това, че съм сгрешил с нея и съм й гласувал доверие, което тя в последствие не оправда”, обясни Бозуков и добави:

 “Колкото до Георги Динев  - имах известни задръжки по това назначение, защото имах информация за неща, които не знам дали са истина и няма да ги огласявам. Но в края на крайщата нямам някакви конкретни сигнали, че той е извършвал някакви нарушения и всеки има право на втори шанс. От него зависи дали ще успее да се възползва от шанса си или сам ще си го проиграе. Той ще бъде наблюдаван, още повече, че той е един от четиримата заместници на изпълнителния директор и ако е разумен човек, няма да се изкуши да върши нередни неща”. 

Обсъдихме и кандидатурата на новия изпълнителен директор - Борис Михайлов и как всъщност е попаднал на този пост предвид, че досега не е бил в сектора. 

“Точно за това. Той е с доста добра биография - и икономист, и юрист, и одитор е бил. Човек с голяма компетентност. Аз искам да има един нов подход, една нова визия за дейността на Държавен фонд "Земеделие". Да бъде едно ново лице, което е извън системата, което да не е обременено с всички тези проблеми и практики”, отвърна служебният министър.  

Нормално е да прави впечатление, че единият от съветниците на министъра има консултантска фирма и то в разгара на един от най-желаните и обсъжданите приеми на мярка от ПРСР - 4.1. 

Проверка в Търговския регистър показва, че Емил Дърев все още е управител на компания, която се занимава с консултантска дейност.

На въпрос от Агри.БГ - какво се прави по този въпрос, проф. Бозуков отговори лаконично: 
“Господин Дърев е консултант на граждански договор към министерството, не е съветник към политическия ми кабинет".