Една от най-сериозните грешки на пчеларите е, че много от тях при проблем с пчелите се опитват сами да поставят диагноза, а е задължително да се направи диагностика от специалист. Повечето от пчеларите помежду си си разменят препарати, което може да е опасно за пчелните семейства. Това заяви проф. д-р Калинка Гургулова от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) „Проф. д-р Г. Павлов", който е в структурата на БАБХ.

 

Проф. Гургулова се срещна с пчелари от Югозападна България на семинар на тема „Диагностика и профилактика на заразните заболявания по пчелите”, организиран от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) и НДНИВМИ. „За България най-често срещани са американски и европейски гнилец. Има и акароза при пчелите в Европа, която може да се появи и при нас.

 

Като цяло подценяването на болестите идва от страна на пчеларите. Трябва да се води борба и с болестта акара вароа", заяви проф. Гургулова. Тя коментира и смъртността на пчелите през последните години. „Факторите за това са много. Изключително важно е ползването на добрите пчеларските практики, правилното гледане на семействата, правилната профилактика, което е предпоставка и за по- малко болести.

 

Проблем за пчелите са и пестицидите. През тази зима смъртността на пчелите е в рамките на нормалното - около 10 %", допълни проф. Гургулова. По думите й завишената смъртност при пчелите през последните години се дължи до голяма степен и на това, че акара вароа е привикнал към лекарствените средства и не се повлиява от тях.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!