Овощарите в България трябва да стартират ускорена подмяна на сортовия състав. Това каза проф. Иван Желев, специалист по овощарството в Тракийския университет.
 
 
„Този сортов състав, който имаме в момента у нас, е доста остарял. Не можем да продължаваме да размножаваме сорта „Редхейвън“ и да разчитаме, че ще отидем на европейския пазар. Това е несериозно. Има толкова нови прасковени сортове, с прекрасна външност, с изящно оцветяване . а да не говорим за черешовите сортове. Ние продължаваме да отглеждаме „Ван“ „Бинг“ и „Стела“, които са посредствени сортове и са на повече от 40 години. А животът на един сорт е около 10-15 години максимум, дори и на най-хубавия“, коментира специалистът. 
 
Той добави, че новите сортове са по-транспортабилни, защото са по-твърди. Оцветяват се по-рано и имат прекрасни вкусови качества. Така българските овощари ще станат по-конкурентоспособни на европейските си колеги, счита професорът. 
 
„Важно за нашите овощари е, че трябва да се премине към безвирусни подложки (ин-витро произведени), а също така и към безвирусни, маточни дървета. По този начин се дава възможност за оздравени и с високо санитарно състояние дървета, които обезпечават и плодове с високо качество“, отбеляза професорът, който бе лектор на  специализираното овощарско изложение „Дунавски овощари“, което се проведе през уикенда в Русе. 
 
 
По думите му нашите овощари имат предимство пред тези в останалата част на Европа. 
Много от другите страни – Франция, Италия, Испания, създадоха по-рано овощни насаждения и техните също са със  стари сортове.
 
При тях подмяната става много трудно, докато при нас, при този преход, който имахме, се наложи да унищожим насажденията си и сега ускорено създаваме нови. Т.е. имаме преимущество, че можем да заложим на тези сортове, с които можем да бъдем напълно конкурентоспособни. В другите държави предлагат нови сортове, но не могат да унищожат старите растения. Те тръгнаха към революция по еволюционен начин, докато ние тръгнахме по революционен начин да подменяме“, обобщи проф. Желев.