Има вероятност, ако бъде приет в настоящия си вариант, новият Закон за ветеринарно-медицинската дейност да ощети стопаните, които отглеждат по едно-две животни за лични нужди. Тези заяви в Стара Загора заместник-председателят на парламентарната комисия по земеделие проф. Иван Станков.  проф. Иван Станков,  предаде БНР.
 
В Закона се предлага всички животни, които не са идентифицирани или не са изпълнили  задължителната профилактична програма, да  бъдат конфискувани в полза на държавата и унищожавани на място. Това ще засегне предимно дребните земеделски стопанства и най-вече животните от т.н. „заден двор“,  коментира проф. Станков. Той допълни, че е подготвил няколко предложения за промени между първо и второ четене на проектозакона. 
 
„Вместо умъртвяванията,  което се предлага, аз предлагам на първо място да има предупреждение за тези земеделски  стопани.  След изтичането на този срок, който трябва да бъде максимално кратък, да се налага парична санкция и едва тогава вече да се пристъпи към установяване на здравословното състояние и тези животни, които имат отклонение в здравния статус,  тогава да бъдат подлагани на унищожаване, както се предлага. 
 
Това касае освен отглеждането на животните,  транспортирането,  преглеждането. Всичко  което касае хуманно отношение,  социални услуги, ние искаме да бъде застъпено в този закон“,  каза проф. Станков.