Чумата по дребните преживни животни (ДПЖ) продължава да е една от водещите теми в сектора. Въпреки редицата изследвания и уверението от страна на ветеринарните специалисти, че заболяването съществува, редица фермери все още си задават въпроса – как 40 дни след първите проби няма нито едно заболяло и умряло животно. По темата Фермер.БГ потърси мнението на проф. Иван Станков, изпълнителен директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).
 
 
„Не съм точно специалист по темата, но мога да кажа, че ако имаше зараза, тя трябваше да даде поне някакви външни изяви, някакви признаци. Защото при всяка една форма има нещо, което е показателно – било то възпаление,  зачервяване, афти и други неща. Такива неща не се случиха при тези животни.
 
Всичко това поражда съмнение в трезвомислещите хора. Те се питат: Защо трябва да се ликвидират животните, когато няма 100-процентова сигурност, че са наистина болни. Но аз пак казвам: Специалистите имат думата и те носят отговорност за това. И тя е голяма“, каза проф. Станков.
 
Една от теориите, които непрестанно се прокрадват в пространството е, че инфекция няма, а целта е ликвидиране на фамилното фермерство.
 
„Аз също имам някакви съмнения, но все пак има специалисти, които са достатъчно отговорни и мисля, че никой не може да си играе с тази сериозна тема и така безотговорно да тръгне да ликвидира животно. Не допускам нещо подобно от страна на специалистите. Ние разгледахме в детайли документите, които БАБХ публикува като доказателство за чумата по ДПЖ. Тези документи дойдоха и в НОКА. Там пише срещу номера на животното какъв е резултатът от изследване на пробата – положителен или отрицателен. Гледахме и българските изследвания, гледахме и тези от Мон Пелие. На документи излиза, че има зараза. Чувам и аз различни съмнения, различни версии – дори, че и френските лаборатории не са достатъчно прецизни, но това са версии. Все пак това са лицензирани лаборатории с достатъчно отговорни хора“, коментира проф. Станков.
 
Родното село на проф. Иван Станков е Ружица. То се намира в община Болярово, експертът също има поглед над нещата.
 
„Преди да стана преподавател в университета, съм работил седем години там и съм бил повечето време отраслов специалист по овцевъдство. Познавам хората там. Затова си позволих и да дам съвет. Посъветвах хората да допуснат ветеринарите, да вземат втори проби. Възможно е животните да са само преносители на заразата – да имат тихата форма на инфекцията. Знаете, че има няколко форми. Така че животните може да си останат само носители и преносители. Има неща, които са строго специфични. Но трябваше да се допуснат ветеринарите, да вземат проби, да си свършат работата специалистите“, обясни проф. Станков