„За мен схемата на финансиране на научните институти и ползването на собствените средства е порочна, защото се събират сериозни суми от тяхната дейност, които отиват в Министерство на земеделието и не се връщат след това, коментира пред Дарик депутатът Иван Станков, зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие. 
 
Неговото предложение е в научните селскостопански институти да се процедира като в университетите – да имат учебно-опитни стопанства, за които се отпускат определени субсидии и всичко, което си произведат да остава за тях. Депутатът заяви, че няма логично обяснение защо действа подобна схема и ще продължа да настоява за  промяна.
 
Опитите на проф. Станков да се срещне с премиера Борисов и да разговаря с него по проблемите на Добруджанския земеделски институт, до момента са без резултат.
 
„Направих няколко срещи със земеделския министър Десислава Танева и тя пое ангажименти да се редуцират до минимум съкращенията в Добруджанския земеделски институт. Срещнах се и с председателя на Селскостопанска академия проф.Трифонова, на този етап обаче няма конкретни решения” – заяви Станков и допълни, че в ДЗИ – Ген.Тошево не може да се съкрати и един човек, защото се нарушава цялата схема на семепроизводство.
 
Според него двете основни неща, които би трябвало да се решат в полза на ДЗИ – Ген.Тошево е да се избегнат съкращенията на персонала и да се промени финансирането, съобразно дейността на института.
 
„Понякога се чувствам обезверен, но това не ми дава основание да се откажа да настоявам  и аз ще продължа” – сподели още проф. Станков.  Той информира още, че в в момента подготвя актуален въпрос към министъра на туризма за състоянието на плажната ивица край Шабла.
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!