Кой е първоизточникът на инфекцията чума по дребните преживни животни в Странджа, заради която бяха умъртвени стотици овце и кози в областите Ямбол и Бургас?
 
 
Ветеринарните власти все още нямат отговор на този въпрос. Това е една от причините някои специалисти изобщо да се съмняват, че заразата е реална. За други кризата с чумата по дребните преживни животни е поредната епидемия близо до границата с Турция, която води до унищожаване на стада в района на Странджа, който и без това е силно обезлюден
 
Възможно ли е подобни инфекции, които поразяват животновъдни ферми в страната и нанасят тежки стопански щети, да са резултат от целенасочено заразяване, форма на биотероризъм?
 
Фермер.БГ разговаря по темата с проф. Иван Станков, изпълнителен директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). В неговата богата професионална биография се откроява управленския му опит - два мандата ректор на Тракийския университет в Стара Загора, служебен министър на земеделието и храните през 2013 г., народен представител в 43-тото Народно събрание.
 
- Проф. Станков, имало ли е случай във вашия дългогодишен професионален и управленски стаж да се срещнете с темата „Биотероризъм“?
 
- Наистина цял живот се занимавам с животновъдство. Бил съм дълги години в производството, в науката и образованието, в изпълнителната и в законодателната власт. Не ми се е случвало да се срещна с тази тема. Не съм се замислял за това и съзнанието ми не го допуска като мисъл. Но може да се разсъждава по принцип. Защото България специално в овцевъдството е била сериозна конкуренция на много страни.
 
 
- Как мислите, стопаните, институциите, държавата ни подготвени ли са за среща с такава заплаха?
 
- Има превантивни неща, които трябва да се случват, за да се предпазят животните. Трябва да има предварителни предохранителни мерки, профилактика, подходящи условия за отглеждане. И друг път сме говорили, че трябва да има един специален фонд за компенсация на собствениците и фонд за зоопрофилактика.
 
Трябва да има достатъчно екарисажи, трупосъбирателни пунктове и други. Знаете съкращението ДДД – дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Тези дейности бяха дадени на хуманната медицина, но във ветеринарната медицина ги няма. А те също са част от превантивните мерки. На това трябва да се обърне внимание.
 
 
- Ако не се получава, какви са причините?
 
- Много пъти съм казвал, че ветеринарната медицина, която аз толкова много уважавам, бил съм два мандата ректор и съм правил максималното, за да се развива, някак си беше избутана встрани. Тръгна да се занимава повече с храни  и по-малко  със здравеопазване на животните. Има едно предложение, което винаги съм правил – и като ректор на Тракийския университет, и като народен представител, че трябва в заглавието на Закона за ветеринарно-медицинската дейност да се сложи и здравеопазването на животните. Защото това е основната дейност на ветеринарния лекар. 
 
При животните нещата са така: стигне ли се до лечение, става много трудно. Най-бързата мярка, за да се предпазят животните, е ликвидацията на стадото. А по-важното е да не се допусне  заболяването. Там сме слаби ние. След това, след като се е случило – екарисажите, загробването, ограничението на достъпа. Виждате: тръгнаха журналисти, тръгнаха политици, природозащитници, всеки върви, всеки разнася. Не става така.
 
- Излиза, че липсата на ред, на правила и на организация са по-опасни? Безхаберието е по-опасно от биотероризма?
 
- Така е. В нашата държава няма кой да мисли за тия неща. При нас се казва: „Държавата не се намесва в тия неща. Ние ще контролираме, ще изискваме и всичко се свежда до това.“ 
 
- Мислите ли, че производители са подготвени и разполагат с предпазни мерки срещу евентуални злонамерени действия?
 
- Различно е. Има стопани, които са много отговорни, знаят какво правят и как трябва да стане. Но има и други, които карат, колкото да вземат субсидията и горе-долу да имат някакъв поминък. Така че много са поляризирани нещата в самия сектор - има хора всякакви.