В България няма производство на ГМО пшеница. Това сподели проф. Иван Панайотов, един от известните български селекционери на пшеница пред агенция Фокус.

 

Панайотов отбеляза, че качеството на българското зърно е много добро, а също така продукцията от западноевропейските сортове е със значително висок потенциал за добив, но с изключително ниско качество. Професорът обясни, че това налага прибавянето на поне 7-8 съставки, които да подобрят качеството на брашното и хляба.

 

Проф. Панайотов посочи, че именно тези съставки оказват лошо влияние върху организма на човек. 

 

„Малко са хората, които знаят какво влияние оказват тези съставки върху човешкия организъм. Обществото не знае. Аз Ви казвам. Че съставките, които се влагат в българския хляб, приготвен от чуждата пшеница, предизвикват най-опасните болести, които в последно време се увеличават в България“, отбеляза проф. Панайотов.

 

По думите му българските сортове пшеница се отличават с висок потенциал за добив и с високи качествени показатели.