Наличието на картел при фирмите, които изкупуват тютюн не може да се докаже, а  качеството на родното производство значително е спаднало през последните години. Това коментира в интервю за БНР проф. Христо Бозуков – главен секретар на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България.
 
По думите на проф. Бозуков „промените в Закона за тютюна предвиждат производителят задължително да засява сертифицирани семена, произведени под контрола на оторизирана организация. В противен случай няма да му се изкупува тютюна и няма да му се дава цената, за която той настоява“.

Според експерта е важно в Закона да се регламентира въвеждането на срокове за изкупуване и заплащане на продукцията.
 
Предложенията за промени в Закона за тютюна, внесени от Министерския съвет и от депутати от различни парламентарни групи, вече са обект на разгорещени дебати. Доста от предложенията са разумни и биха били в полза на участниците в сектор "Тютюн", смята проф. Христо Бозуков. Той посочи, че новите промени в Закона за тютюна ясно регламентират страните – производители, търговци, преработватели:
 
За да може да се знае кой произвежда тютюн, на кого го продава, движението на този тютюн и да се избегне контрабандата, която се е наложила в момента, тъй като не се знае какви количества се произвеждат и къде се пласират. Контрабандата е доста голяма и е в размер на стотици тонове.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!