Общото събрание на Аграрния университет – Пловдив избра за ректор за втори 4-годишен мандат проф. д-р Христина Янчева, съобщиха от висшето учебно заведение. От общо 157 делегата, участвали в избора, тя получи подкрепата на 139 делегата.

CAP4US: Нови възможности за успеха на младите фермери

Професионалното развитие на проф. Христина Янчера е изцяло свързано с Аграрния университет в Пловдив - от студентските й години до днес. В университета тя завършва магистърска степен, защитава докторска дисертация, а през 2011 г. става професор.

Нейният преподавателски опит и научната й кариера са в областта на растениевъдството, устойчивото управление на земите и постоянно затревени площи, семепроизводство, ливадарство и фуражопроизводство, биологично производство. 

Проф. Янчера има над 100 научни публикации и шест книги на български, английски и руски език. Тя е гост-професор в три университета в Казахстан, научен ръководител на успешно защитили докторанти от страната и чужбина. Ръководитела е на голям брой международни проекти.

След обявяването на резултатите от избора днес проф. Христина Янчева благодари на инициативния комитет от преподаватели, студенти и служители, които са издигнали кандидатурата й, а също и на катедра „Растениевъдство“, с която се чувства свързана особено силно. Тя сподели, че за нея Аграрният университет е не само работа, а мисия.