„В новия програмен период е предвидена специална мярка за запазване и селекция на българските породи животни и за тяхното утвърждаване”. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков при откриването на Второто национално изложение по говедовъдство в Сливен. Министърът допълни, че е много важно при селекционния процес да се вземе под внимание това, което се търси на пазара.

Министър Греков отбеляза, че Министерството на земеделието и храните ще продължи да работи върху решаването на въпроса с пасищата и ливадите, защото те са предназначени за ползване от хората, които гледат животни. „За да могат животновъдите да ползват тези пасища е необходима по-пряка, по-близка връзка с местната власт. До голяма степен успяхме да изчистим проблема с даването на мери и пасища на хора, които нямат животни, но има още какво да се желае в тази посока”, каза министър Греков.

Той направи обиколка на изложението, където се представят около 200 животни от 30 ферми, развъждащи черношарено говедо, кафяво говедо, родопско говедо, няколко европейски и местни автохтонни породи.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!