Да оказвам натиск не е част от моя стил на работа. Не съм го правил и няма да работя по този начин и за в бъдеще. Това е позицията на министъра на земеделието Димитър Греков по повод изказванията на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Мирослав Николов.

 

Министър Греков е категоричен, че единственото, което е изисквал от настоящия ръководител на Фонда е коректност, бързина и работа в интерес на земеделските стопани. „Настоявал съм да се изплащат евросубсидиите на много фирми и земеделски производители, чийто плащания недопустимо са били забавяни.

 

Пред кабинета ми непрекъснато има опашка от хора, на които са били отлагани плащанията, без да им се дава логично обяснение защо. Хората идват при мен и ми доверяват тревогите си. Няма как да стоя и да не правя нищо, когато българските земеделци не получават парите си“, заявява министър Греков. Той е категоричен, че това е основната причина за обтегнатите отношения между МЗХ и ДФЗ.

 

Според министър Греков проблемът между двете структури изобщо не е заради една или друга фирма, община или дори заради проблемите между ДФЗ и Българската православна църква. „Всички тези въпроси действително седят. Забавянията, в това число и на общините, са толкова много, че направо са недопустими. Тупкането на топката от страна на Фонда продължава, а аз искам те просто да си свършат работата за всички изрядни бенефициенти“, категоричен е Димитър Греков.

 

По отношение на фирмата “Греком“ министърът обясни, че действително е имал малък дял от нея преди да приеме министерския пост, но предвид новите си отговорности се е отказал от него. „Почти няма човек, който да не може да бъде укорен за едно или друго, но в конкретния случай не става дума за Димитър Греков или Мирослав Николов.

 

Става дума за две държавни институции, призвани да работят в полза на българските земеделци. Призовавам отново ръководството на ДФЗ да извърши всичко необходимо по стотиците забавени проекти, за да може хората и общините да си получат парите“, казва още министър Димитър Греков.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!