Така бяха заложени нещата, че земеделците щяха да получат през юни или юли субсидиите. Имам доклад от г-н Порожанов. Там ясно е посочил, че забавянията са предизвикани от предишната администрация. Така че тези хора кой какво им говори, но нещата не стоят така. 
 
 
Това заяви служебният министър Христо Бозуков на въпрос на земеделци, пристигнали на изложението АГРА специално, за да възразят срещу графика на изплащане на директните плащания за кампания 2016. По думите му в доклада на Румен Порожанов пише, че има забавяне при всички плащания. 
 
„В последните 3-4 месеца в администрацията са спрели всякакви действия. Не знам заради немарливост или по каква причина. В администрацията на 3-те дирекции в мзх – администрация за ПРСР, за надзора и директните плащания. С много усилия и с настояване от моя страна, и с едва ли не със запазване на постовете тези хора, успяха да свършат това, което не успяха в 6-месечен срок да свършат. Не са изпращани отговори на писма, не са изготвяни документи. Даже се беше стигнало до това, че един от директорите се оправдава, че не могъл да свърши работа, защото трябвало да присъства на един форум. А присъствалите в този форум излязоха с декларация за забавянето на плащанията. Няма да споменавам имена“, обясни проф. Бозуков.
 
 
Той отново защити ръководената от него администрация и заяви, че проблемите са били при предходното ръководство. 
На въпрос на Фермер.БГ как ще гарантира изпълнението на представения вчера индикатирен график, служебният министър заяви, че има гаранция от новия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков. 
 
„Средствата са осигурени. Не искам да дърпам дявола, но нещата, които са правени от предишната администрация могат да доведат до неприятни неща за производителите. Ще ви кажа какви, когато дойде време казвам, че може да се очаква и то не по наша вина“, категоричен е проф. Бозуков и допълни, че когато представи документите, всички ще видят, че очакваните протести на земеделски производители не са заради сегашното управление на агроведомството. 
 
 
Причината в забавянето не е в парите, а в проблеми с документи. 
„Парите са на лице. Проблемът е забавяне на документи и подготвяне на плащанията. Има писма, има документи, които дирекциите трябва да изготвят преди да се платят парите. Без тези документи, плащанията не могат да се извършат в срок. Натиснал съм ги на макс. Това е най-доброто“, обясни министърът. 
 
Преди да направи традиционната обиколка на изложителите на Международната изложба АГРА 2017, министър Бозуков намекна, че в администрацията има много проблеми, но не желае да ги споделя, тъй като „задълбаването“, ще породи проблеми. 
 
Следете ни и на Фейсбук страницата на Фермер.БГ.