В анкета на Агри.БГ най-много фермери отговориха, че очакват от служебния министър проф. Христо Бозуков да даде приоритет на малките и средните стопанства.

Коментираме седмицата в AgriПодкаст

В същото време от изказване след неформалната среща на Съвета на министрите на земеделието на ЕС в Лисабон, става ясно, че България настоява за по-малък процент преразпределително плащане, така че да няма намаляване на базовото плащане на площ. 

В разговор с проф. Бозуков повдигаме въпроса, дали ако процентът е по-малък - 7,5% според позицията на България, това няма да се ощети малките?

“Няма да бъдат ощетени малките. Но няма как в момента да съм напълно сигурен дали това ще се приеме. Срещам единомислие с колегите от другите страни и съм оптимист, че нещата ще се решат в положителна насока”, отвърна служебният министър.  

Разговорът ни премина през проблемите във Държавен фонд “Земеделие”, кадровите рокади и заявката за промени в правилата за обвързаната подкрепа.
Става въпроси и за това, че в интервю наскоро професорът обясни, че министерството няма достъп до информационната система на ДФЗ. Питам го за коя система става въпроси и има ли вече достъп? 

“Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – ВетИС и Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) са двете системи. Управляващият орган или дирекциите, които са над тези структури, те нямат директен достъп и за всяка информация трябва да се молят, да изискват. Това нарушава тяхната работа, забавя изпълнението на задачите”, отвърна служебният министър. 

По думите му достъпът ще е наличен или в края на тази седмица, или в началото на следващата. 
“Дирекциите ще имат административна възможност да влизат, без разбира се, да оперират, но да черпят информация и да има наблюдения върху случващото се”, уточни министърът. 

Веднага обаче се появява въпросът - този достъп е бил спрян, когато се е сменило ръководството или и преди е било така

“И преди е било така. Това много е затруднявало работата и координацията между органите”, посочи проф. Бозуков. 

Последните два въпроса от разговора ще ги представя без редакторска намеса. 
- Професоре, преди 4 години в интервю ми споделихте, че не сте очаквал играта да е така груба - защо отново застанахте начело на земеделското министерство?
- Такъв човек съм, че трудностите ме амбицират. Прочетох, че стъпването ми на този пост отново ще индуцира протести, реших, че трябва да се представя пред земеделските производители, ако възнамеряват да протестират или имат нещо срещу мен, да ми го кажат директно. 
Този път ме посрещна протест за фермата за норки и веднага бях атакуван, че забравям едни проблеми, а се занимавам с норките. Проблемите са много и вниманието ми е насочено към важните за земеделието теми. 
- Какво оставихте като свършена работа в предишния мандат и сега го заварвате да работи?
- Трябва да ви кажа, че от всичко това, което оставих, не намерих нещо, което да работи. Всичко се е върнало в старото русло и се върви по старите начини, което доста ме притесни. Затова реших този път малко по-активно да процедирам, за да може да се даде сигнал на обществеността, че тези структури наистина могат да работят и да бъдат в интерес на производителите, а не за лични интереси. Не мога да гарантирам какво ще се случи след мен, но това, което зависи от мен и аз мога да го направя, ще направя.