Хората, които получават големи субсидии, си ги получават напълно законно. Вината не е тяхна. Вината е в законодателството и практиките, които се приемат на европейско и национално ниво, заяви служебният земеделски министър проф. Христо Бозуков в ефира на БНТ.

ДФЗ ще се проверява от независим одит през идните дни

На въпроса, кое е довело до разтваряне на ножицата между малки и големи, ресорният министър е убеден, че причината се крие в неправилните политики. А какво е забавило оценката на проектни предложения по някои мерки от ПРСР с една до три години, тепърва ще става ясно.

Едно е ясно – някои от програмите в сектора изостават значително и ДФЗ със сигурност има вина за това.

„Най-важното нещо е контролът. Аз се учудвам защо контролът досега е силно занижаван или е неефективен, или е нееднакъв за всички бенефициенти, а в някой случаи дори прозира специално отношение“, категоричен е земеделският министър.

Той за пореден път обяви, че голяма част от бюджета на Министерството  на земеделието е изчерпан още през първите месеци на годината. Затова няма пари за държавна помощ по de minimis и по COVID мерките. За сметка на това се търсят други варианти за подпомагане.

Това важи с особена сила за розопроизводителите, за които е разработена извънредна мярка и се чака одобрение от Европейската комисия. Помощта ще бъде в размер на около 100 лв./дка за производители, чийто цвят не е изкупен и са регистрирани според Закона за розата. За другата година по-отрано ще се мисли за прилагане на мярката „събиране на зелено“, която вече работи при лозарите.