Междинните плащания по договори, сключени по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ се увеличават до 4 в рамките на всяка една календарна година от изпълнение на одобрените проекти. Това предвижда проект на заповед за изменение на насоките по двата приема.

И на вас ли ви отрязаха главите" по подмярка 4.1.2?

От Министерството на земеделието се аргументират, че промяната е в отговор на постъпили мотивирани предложения от страна на всички одобрени за финансиране оперативни групи. Целта е да се даде възможност за получаване на оборотни средства, които да улеснят изпълнението на одобрените проекти.

Искане за междинно плащане за съответния отчетен период може да се подава до 30 дни след изтичане на всяко 3-месечие и/или 6-месечие, и/или 9-месечие, и/или 12-месечие на съответната календарна година. 

Към искането за междинно плащане се отчитат дейности и разходи, извършени и платени до края на 3-месечието, предхождащо искането за плащане, които не са включени в предходно искане за плащане. 

При подаване на първо междинно искане за плащане бенефициентът има право да отчете и заяви всички дейности и разходи, извършени от датата на сключване на административния договор до края на 3-месечието, предхождащо подаване на искането за плащане.

Проектът е на обществено обсъждане до 28 юли чрез ИСУН 2020 или на електронна поща: [email protected]. Документите за промени в двете процедури може да видите ТУК.